Frykter Fullmaktsloven.

Regjeringen Svinø vil innføre en krisefullmaktslov. Justis og beredskapsdepartementet foreslår en ny krisefullmaktslov som gir regjeringen godkjennelse for midlertidig å gjøre unntak for gjeldene lovgivning.

Under trontaledebatten uttalte Sosialistisk Venstreparti seg om proposisjonen: De forteller at de setter rettferdighet svært høyt og at proposisjonen strider mot deres syn. De hevder personvernet vil bli svekket, hadde du syns det var greit om andre fikk tilgang på privat informasjon om deg?

Sosialistisk Venstreparti under trontaledebatten.
Julia Nilsen, Markus Dik og Tilde Godø
Fotograf: Marie Jønland Osen

Regjeringen svarte til det som Sosialistisk Venstreparti uttalte seg om: De forklarer at dette kun er et tiltak som skal bli brukt ved krisesituasjoner hvor samfunnet er truet av for eksempel terror. De vil i slike situasjoner sette samfunnet som en helhet ovenfor hvert enkelt menneske. Sosialistisk Venstreparti er fortsatt uenig, de forteller at det med misbruk av informasjon kanskje ikke er et problem nå, men hva om vi får andre ledere i fremtiden – ledere slik som Donald Trump? Vi vet ikke hvem som vil styre og ha makten over slik informasjon i fremtiden.

Etter den hete debatten pratet vi i Fagerlia budstikke med Maria Gjøsund fra regjeringen, dette fortalte hun oss:

Dette er en lov som kun skal tas i bruk ved krisesituasjoner hvor sikkerheten for samfunnet er truet. Hvis man mistenker aktiviteter som kan minne om terrorisme vil vi kunne iverksette tiltak for å hindre situasjoner som kan være til skade for befolkningen.

Arbeiderpartiet sier seg også uenig med regjeringen. De mener terskelen for det som skal til før et krisetiltak skal iverksettes er lav. Ved å godta innføringen av fullmaktsloven vil vi gjøre det midlertidig lovlig for mer overvåkning for å hindre mulige terrorhandlinger. Vi har som enkelt mennesker rett på privat liv, men innfører vi loven vil vi ikke ha det privatlivet vi har nå eller kunne ha kontroll på egne opplysninger lenger. Hvordan skal vi leve som vanlig når vi må gå med tanken om at vi hele tiden blir overvåket?

Arbeiderpartiet under trontaledebatten.
Celina Henriksen – Apold, Gustav Hasle Juliebø og Laila Karin Vatne
Fotograf: Marie Jønland Osen

Regjeringen svarte med å forklare Arbeiderpartiet at de har forståelse for de bekymringene de har rundt maktmisbruk. Det er ekspertene som skal avgjøre når det er en krisesituasjon, ikke hvem som helst. Personopplysningene er i tillegg konfidensielle og brukes kun ved behov. Dette er noe som ikke skal påvirke den vanlige borgeren, men de som sprer terror og trusler mot landet vårt.

Følg med videre i spørretimen kl. 13.00, dette blir spennende.

Ved å trykke på "godta" eller ved å fortsette å bruke siden godtar du bruken av informasjonskapsler. les mer

Denne siden bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste mulige opplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke nettsiden uten å endre instillingene om informasjonskapsler i nettleseren, eller hvis du trykker "godta", samtykker du med dette.

Close