Drama i kulissene!

Statsminister Lisa Svinø diskuterer strategi med regjeringen
Foto: Marie Jønland Osen

Siste del av voteringen medførte mye dramatikk. Arbeiderpartiet endte med å forhandle med Frp og fikk de til å snu i EØS-saken, imot at de stemte mot returnering av IS-mødrene og deres barn. Regjeringen marsjerte ut av stortingssalen etter at proposisjonen om EØS-saken ikke ble vedtatt. Det ble da mye spenning, og uvisshet. Ville det kanskje bli stilt kabinettspørsmål?

IS-mødrene får ikke reise hjem til Norge

Proposisjon nr. 17 handlet om returnering av IS-mødrene og deres barn. Partileder for AP, Ingeborg Heggestad, uttalte «Partiet mitt står sterkt splittet i saken og får stemme det de vil». Dette så vi utslaget på da proposisjonen ikke ble vedtatt og fikk et mindretall på 63 mot 106 stemmer. Derfor vil ikke IS-mødrene bli hentet hjem til Norge. Regjeringen sier at de er svært skuffet over dem som stilte seg i mot denne proposisjonen.

Partileder (Ap) Ingeborg Heggstad
Foto: Marie Jønland Osen

Byttehandel

Proposisjon nr. 12 om å sikre Norges tilknytning til EØS, ble heller ikke vedtatt under avstemningen med et mindretall av 60 stemmer mot 109 stemmer. Forslaget var å endre grunnloven slik at det skal kreves 3/4 flertall for å forlate en slik avtale som EØS. Dette forslaget hadde i utgangspunktet et flertall, men på grunn av Aps byttehandel med Frp, snudde dette drastisk.

Representant for FrP: Tobias Flem
Foto: Marie Jønland Osen

Ved å trykke på "godta" eller ved å fortsette å bruke siden godtar du bruken av informasjonskapsler. les mer

Denne siden bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste mulige opplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke nettsiden uten å endre instillingene om informasjonskapsler i nettleseren, eller hvis du trykker "godta", samtykker du med dette.

Close