Engasjert spørretime

Engasjert spørretime

Under dagens spørretime fikk opposisjonspartiene stilt flere viktige spørsmål til statsrådene. Før timen startet var det stor uenighet mellom ulike parti, noe som førte til en spennende spørretime.

Proposisjon 16 fikk mye fokus. Mange mente at forslaget går mot menneskerettighetene. Justis- og beredskapsminister Sofie Charlotte Avseth (FrP) presisterte at det bare gjaldt de uten norsk statsborgerskap. De ville ikke følge noen segregeringspolitikk og ville ikke basere det på raseforskjeller. De vil belønne de som gjør en innsats for å integrere seg i det norske samfunnet som da får sone i lag med etnisk norske. Avseth forklarte at ideen med proposisjonen er at om man kommer i fengsel skal levestandarden gå ett hakk ned, i steden for ett hakk opp som den kanskje gjør for utenlandske kriminelle.

Finansminister Marie Hansen (FrP) forklarte at forslaget handlet om rettferdighet, og at det å betale halvparten av lønnen sin i skatt var urettferdig. Høyre er svært opptatt av rettferdighet, og det er det de baserer politikken sin på. Hansen mente at de som jobbet hardest og utdannet seg lengst, burde ikke betale omtrent halvparten av lønnen i skatt, men få utbetalt det de har arbeidet for.

-De som bygger våre arbeidsplasser er de med størst kapital - Marie Hansen (FrP)

Videre ble det omdiskutert proposisjon 5 om lavere skatt på biintekt for studenter som følger normal studieprogresjon, en proposisjon som ikke har blitt mye nevnt tideligere. Utdanningsminister Casper Staniszewski forklarte at normal studieprogresjon gjelder helt til en eventuelt dropper ut. Det ble spurt flere ganger hvorfor stipendet ikke kunne økes, slik at heltidsstudenter kunne fokusere bare på studier. Til dette svarer Staniszewski at ungdommen skal drive samfunnet videre. Derfor valgte regjeringen å beholde stipendet, men øke frikortsgrensen fra 55 000 til 150 000. Dette er for å få ungdom ut i arbeid, slik at de skal få tidlig arbeidserfaring.

Samlet sett oppsumerte spørretimen de utfordrende politiske spørsmålene på en god måte med engasjerte politikere.

Journalist: Elisa Giske Alnes, Isak Husevåg Synnes

Fotograf: Emma Sofie Otterlei

Ved å trykke på "godta" eller ved å fortsette å bruke siden godtar du bruken av informasjonskapsler. les mer

Denne siden bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste mulige opplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke nettsiden uten å endre instillingene om informasjonskapsler i nettleseren, eller hvis du trykker "godta", samtykker du med dette.

Close