KrF svikter opposisjonen

Før votering av proposisjon 1-8 tidligere i dag, forhandlet KrF, MDG og Rødt om proposisjon nr 8 endring i bistand. Leder av MDG, Arnas Tribusininas skal ha inngått en bindene avtale med KrF-leder Lisa Yasmin Breivik Svinø, der de ble enig om at KrF skulle dele seg under votering under proposisjon 8. Med dette ville proposisjonen ikke gått gjennom med 1 stemme.

 

Kristoffer E. Thune (R) og Arnas Tribusininas (MDG) Foto: Anea Sorthe

Da proposisjonen skulle voteres over ble det stemt 88 stemmer for endring i bistand, og bare 81 stemmer mot. Her kom det tydelig frem at KrF ikke holdt sin del av avtalen, da de alle stemte for og heller stilte seg bak regjeringen Larsgård sitt forslag. Dette var ikke etter planen, slik som Rødt og MDG uttrykte det. Leder for MDG og leder for Rødt, skal ha oppfattet avtalen som bindene da de tok KrF-leder i hånden foran hele KrF, og ble lovet et sammarbeid. Derimot så takker regjeringen for sammarbeid med KrF-leder.

«KrF har ledet en uansvarlig politikk» – Arnas Tribusininas (MDG)

Lisa Yasmin Breivik Svinø beklager seg og sier at hele situasjonen var svært uheldig. Hun forklarer situasjonen ved at hun var redd for at noen av regjeringspartiene skulle være illojale, dermed mente hun at regjeringen trenkte KrFs stemmer, «for at kabalen skulle gå opp». Selv om Svinø sier seg enig i proposisjonen er hun svært tydelig om at det bare er et midlertidig vedtak å endre bistandsmidlene. Hun forklarer dermed at når prøveperioden er over, vil hun kjempe for å få bistandsmidlene opp igjen til 1%.

Lisa Y. Svinø (t.v) Lars Magnus Longva (FrP) og Marte Osvold (H)
Foto: Mathilde Brevi

Gjennom disse dagene med LilleStortinget har KrF-leder vært mye frem og tilbake mellom proposisjonene, regjeringen og opposisjonspartiene. Svinø forteller at hun har oppfattet dagene som «en pose med blandet drops». Hun forteller videre at partiet har tatt flere gode valg, ledet av henne, men de har også tatt noen dårlige valg.

«Det er viktig at regjeringen kan sammarbeide med stortinget, da sepesielt med KrF» – Kunnskapsminister Marte Osvold (H)

 

Journalister: Mathilde Brevik og Hedda Vestre Aasen

Ved å trykke på "godta" eller ved å fortsette å bruke siden godtar du bruken av informasjonskapsler. les mer

Denne siden bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste mulige opplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke nettsiden uten å endre instillingene om informasjonskapsler i nettleseren, eller hvis du trykker "godta", samtykker du med dette.

Close